MARDAV’da 23. İftar
Adana’daki Mardinliler Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı (MARDAV) tarafından geleneksel hale getirilen 23. iftar yemeği düzenlendi.
MARDAV tarafından Seyhan Otel’inde düzenlenen iftar yemeğine gelen Adana’da yaşayan Mardinli hemşerilerini Vakıf Başkanı Osman Göktekin ve yönetim kurulu üyeleri kapıda karşıladı. Hoşsohbetlerin edildiği iftar yemeği ezanın okunmasıyla başladı. İftarlarını açan Mardinli hemşehrilerine hitaben bir konuşma yapan Vakıf Başkanı Osman Göktekin, “Geleneksel iftar yemeğimize hoş geldiniz” diyerek herkesi selamladı. Vakıfları hakkında bilgiler veren Başkan Göktekin, “Vakfımız hakkında bilgisi olmayan misafirlerimiz için vakfımızı anlatmak istiyorum. Vakfımız kurulduğundan beri asıl amacı Adana’da yaşayan Mardinlileri tanıştırıp kaynaştırmak, birliğini sağlamak özellikle üniversite öğrencilerine burs vermek ve ramazan aylarında da maddi durumu kötü olan ailelere ramazan paketi vererek yardımcı olmaktır.” dedi.
GÖKTEKİN: BU YIL 1345 ÖĞRENCİYE BURS VERDİ
MARDAV kadar hizmet eden ve yardım yapan bir vakfın olmadığını dile getiren Başkan Göktekin, “Bu yıl 2 bin kişilik ramazan yardım paketi siparişini verdik, hazırlanmış durumda. Bu vakıf ilk kurulduğunda 30 ila 40 kişiye burs verebildi. Bu sene ise sizlerin sayesinde 1345 öğrencimize burs verdik. Çok sayıda vakıf var. Bizden daha büyük vakıflar var. Ama bizim kadar yardım veren, hizmet yapan yok diyebiliriz. Biz çok gösteriş peşinde değiliz, mütevaziyiz. Bize başvuranları araştırıyoruz. Gerçekten ihtiyaç sahibi ise destekliyoruz. Halil Arslan’a çalışmalarla ilgi bilgi vermesi için söz vermek istiyorum. Kendisi Mardinlilerin Aydın Doğan’ı, gazeteci olduğu için her yerde bulunuyor kendisi. Her vakıf ve derneklerde üyeliği var. Kendisi onur kurulu başkanımızdır. En çok bu vakıfta emeği geçen kişidir kendisi Allah razı olsun.” diye konuştu.
ARSLAN: BİZİM KADAR YARDIM YAPAN BAŞKA VAKIF YOK
Ardından söz alan MARDAV kurucularından ve aynı zamanda, Arslan Güney Doğu Gazetecilik, Kağıtçılık, Matbaacılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve İlkhaber, Güney Hakimiyet ve İlkses Gazeteleri’nin sahibi Halil Arslan ise, dernekler ve vakıfların yardımlarla ayakta kaldığını söyledi. Yapılan yardımlar konusunda Adana’daki Mardinliler Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’nın Türkiye’de tek olduğunu dile getiren Halil Arslan, “Adana’daki Mardinlilerin Vakfı inanın Türkiye’de tek. 18 dernekten oluşan federasyonlar dahi bizim kadar öğrencilere burs veremiyorlar. Üyeler kendi ceplerinden harcama yapıyorlar bizim vakfımızda. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden denetlemeye geldiklerinde, bizlere, “Bu vakfın hiç harcaması yok mu?” dediler. Tüm ihtiyaçlarını biz üyeler kendi cebimizden karşılıyoruz. Vakfın parasına dokunmuyoruz.” ifadelerini kullandı.
MARDİN’E ÜNİVERSİTEYİ KAZANDIRDILAR
En büyük iyiliğin insana yapılan yatırım olduğunu işaret eden Halil Arslan, “İnsana yapılan yatırım en iyi yatırımdır. Adana’da yaşayan Mardinliler Vakfı 1995 yılında kuruldu. Kurucu Başkanımızı rahmetle anıyorum. Gerçekten vakfımız kurulduğunda cüzi katkılarla bu işi yürütmeye çalıştık. O zaman 5 lira eğitim bursu verirken, bu rakam şimdi bin liraya çıktı. 5 çocuğa verilen burs, şimdi 1500 çocuğa veriliyor. Onun için vakıf ve dernekler yardımlarla ayakta durur. Adana’da bulunanlar olarak o kadar şanslıyız ki. Bir verdimi bin çocuğa veriyor. Mardin’de çalışma platformu olarak çalışmalar yapıyorduk. Her 3 ayda bir yerde yaptığımız toplantılardan bir tanesi Adana’da yapılacağı zaman, bu toplantıyı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapalım diye teklif sundum ve bu toplantıda Mardin’e Üniversite isteyelim dedim. Mardin’de o zaman eğitim fakültesi yok, güzel sanatlar fakültesi yok, mimarlık fakültesi yok, yani hiçbir şey yok. Toplantıyı orada yapabilmek için gittik TBMM’ye, dilekçeyi yazdık, Beşir Hamidi Milletvekilliği döneminde odasında dilekçeyi yazdık. Götürdük meclis başkanına verdik. Aradan zaman geçti cevap gelmedi. Gidip dilekçe verdiğimizi tekrar hatırlattık. Geldim ve beni telefonla aradılar. Toplantı yapma hakkımız doğduğunu söylediler. Burada toplantımızı yaptık. O dönemin YÖK başkanına da gittik. Üniversite talebimizi kabul ettirdik. Ama binamız yok, hiçbir şey yok. Diyarbakır’da, Mardin adına eğitim verilsin ve başlansın ama hakkımız baki olsun dedik. Mühendislik, mimarlık ve güzel sanatlar fakülteleri Diyarbakır da Mardin adına kuruldu. Mezun verdiği 4 yıl sonra biz ancak üniversitemize kavuştuk. Mardinli iş adamlarımız sayesinde hepsinden Allah razı olsun 6-7 tane fakülte var şuanda.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE DE BİR İLKİ ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Türkiye’de bir ilkin gerçekleştiğini aktaran Halil Arslan, Türkiye’de ilk Kürtçe dersi verecek öğretmenlerin bu üniversitede yetiştirildiğinin altını çizdi. Mardin’e Tıp Fakültesi yapılması yönünde taleplerinin olduğunu dile getiren Halil Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Mardin’de Tıp Fakültemiz yok. Biz bu fakültenin yapılmasını istiyoruz. Geçen yine Ankara’da toplantımız vardı. Türkiye’de benzeri olmayan bir fakültemiz var Mardin’de. Nedeni ne derseniz? Kürtçe eğitim verecek öğretmenler yetiştiriyor bu fakülte. Türkiye’de bir ilktir bu Mardin Artuklu Üniversitesi’nin üzerinde dura dura illa bu olsun dedik ve şuanda Kürtçe eğitimi verecek öğretmenler yetiştiriliyor. Onun için biz zamanında çok uğraştık başarılıda olduk. Hep beraber bunu yaptık. Mardinlilerden ben yoktur biz vardır. İnşallah Tıp Fakültemiz de ilerde olacaktır. Olmayacak diye bir şey yok zaten. Biz bir şansızlık yaşadık. Geçmiş rektörden kaynaklı. O zaman bu fakülteyi kurabilirdik. Ama şimdiki rektörümüz çok iyi bir insan, çok uğraşıyor üniversitemiz için, çok dürüst bir insan kendisi. Yardıma muhtaç çok talebemiz var. Eğitim bursunu mutlaka bir kişiye verin. Elinizden geldiği kadar verin. Biz Adana’da şanslıyız. MARDAV devamlı eğitim bursu veriyor, elinden gelini yapıyor.”
Konuşmaların ardından ise Gazetemiz Köşe Yazarı ve Mustafa Kemal Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, İslam Hukuku Anabilim Dalı’na Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Zeki Uyanık yemek duası yaptırdı. Ardından ise yemekler yenilip hoş sohbetler edildi. İftar programına Adana’daki Mardinliler Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Göktekin, Vakıf Başkan Yardımcısı Mehmet Yalçın, Vakıf Genel Sekreteri Eczacı Abdulkadir Erdeve, Vakıf Saymanı Metin Kanık, MARDAV Yönetim Kurulu Üyesi ve Dağlıoğlu Mahalle Muhtarı Mehmet Reşit Kardaş, MARDAV kurucularından ve aynı zamanda, Arslan Güney Doğu Gazetecilik, Kağıtçılık, Matbaacılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve İlkhaber, Güney Hakimiyet ve İlkses Gazeteleri’nin sahibi Halil Arslan, İlkhaber Gazetesi Yönetim Kurulu üyesi Veysel Arslan, Gazetemiz Köşe Yazarı Dr. M. Zeki Uyanık, Adana Eski İl Nüfus Müdürü Abdulkadir Gül, Mardin Özel İdare eski Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Hamidi, Seyhan Belediye Meclis Üyesi Mustafa Tunç, Otogar Dernek Başkanı Ramazan İlgan, TAYEM Müdürü Erkan Ayka, Seyhan Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Metin Özel, Seyyar Pazarcılar Oda Başkanı Ahmet Akçay, Oto Galericiler Odası Başkanı Velat Şen, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Remzi Kar, Seyhan Belediye Meclis Üyesi Enver Ökmen, Hürriyet Mahalle Muhtarı Hıdır Koluman, Ova Mahalle Muhtarı Alaaddin Barış, Barbaros Mahalle Muhtarı Mehmet Ata Mutlu, Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Bodur, Havuzlubahçe Mahalle Muhtarı Şemsettin Oğuz, İş adamları Orhan İlhan, Ahmet Yarar, Şevket Ökmen, Ali Uyanık, Celal Yıldırım, Fevzi Erdeve, Mustafa Kaya, Bekir Suphi Harputlu, Mehmet Şah Gümüş, Selam Gümüş, Mehdi Gümüş, Mehmet Üstemel, Tahsin Kanat, Mahsun Şimşek, Fahrettin Tepgeç, Mehmet Aslan, Nurettin Kayapınar, Hasan Erdeve, Hasan Talay, Aziz Karakoyun, Lokman Karakoyun, Mahsun Şimşek, Abdurrahman İnal, Hikmet Kaya, Abdurrezzak Sevim, Bahçelievler İlkokulu Müdürü Şerif Karakoyun, Midyat Yolbaşılar Dernek Başkanı Ömer Tunç, Ziraat Bankası Katılım Müdürü Şahin Açay, Adana MÜSİAD Başkanı Burhan Kavak, Ak Parti İl Başkan Yardımcılarından Serdar Göktekin, Abdullah Göktekin, Ömer Göktekin, Avukat Mehmet Nesim Acar ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.
İftar programında öğrenciler için burs ve Mardinli ihtiyaç sahibi hemşehrileri için gıda yardım paketi toplandı.
Son Yorumlar